zondag 10 april 2011

Marathon

Dit weekeinde wordt de marathon van Rotterdam gelopen. LinguaLog begrijpt dat het de belangrijkste marathon van ons land is (na die in Eindhoven natuurlijk!)
Waar komt het woord marathon vandaan?

Daarvoor gaan we terug naar het Griekenland van 490 voor Christus. De Grieken zijn in oorlog met de Perzen, die Athene willen straffen voor haar hulp aan een opstand van de Griekse steden in Klein-Azië tegen het Perzische bewind. Bij het dorpje Marathon, ruim 40 km van Athene, vond de beslissende veldslag plaats. De Perzen werden vernietigend verslagen. Bij gebrek aan communicatiemiddelen rende de soldaat Phidippides naar de stad terug om de overwinning te melden. Hij kon nog net uitbrengen: "We hebben gewonnen", toen stortte hij dood neer. 

Waarschijnlijk was hij door de hitte bevangen. Op grond van gegevens bij de Griekse schrijver Herodotus en de maanstanden op dat moment – Herodotus schrijft daarover in verband met hulp van Sparta – moeten we concluderen dat de slag plaatsgevonden heeft in augustus, waarin temperaturen ver boven de 30 graden heel normaal zijn.

Tijdens de Olympische spelen in de oudheid bestond de marathon als loopafstand helemaal niet. Men liep niet meer dan 400 meter (tweemaal het stadion op en neer). De marathon werd pas ingevoerd bij de moderne Olympische spelen van 1896 in Athene. Maar eigenlijk wist niemand precies hoe groot de afstand was die Phidippides had moeten lopen.

Hoe komen ze nu aan die merkwaardige afstand, 42 kilometer en 195 meter?
In 1908 werden de Spelen in Londen gehouden. De afstand werd toen met één mijl verlengd tot 26 mijl, omdat op die manier de finish precies vóór het koninklijk paleis zou plaatsvinden. Nog eens 12 jaar later is deze afstand officieel vastgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten