Er is een complot gaande in de journalistiek en niemand heeft het in de gaten! De journalisten hebben de opdracht gekregen om langere teksten te schrijven: de advertentie-opbrengsten lopen terug en de krant dreigt leger te worden. Maar hoe doe je dat, langere stukjes schrijven, als je niks te schrijven hebt? Of als dat betekent dat je langer moet werken? Je moet je werktijden tenslotte ook een beetje in de gaten houden, nietwaar?
Daar hebben die journalisten iets op gevonden: je voegt gewoon her en der extra komma's in en dan wordt je stukje vanzelf langer. Hoef je niets voor te doen. Je zet gewoon na elk werkwoord een komma, want dat heb je op school zo geleerd. Spelfouten maken had ook gekund natuurlijk: ik wordt met dt scheelt ook weer een letter, maar dan krijg je boze lezers op je dak die wel goed kunnen spellen maar van cao's geen verstand hebben.
Schaar jij je nu ook al onder de aanhangers van complottheorieën, LinguaLog? Paul McCartney is dood, de maanlanding is in scène gezet, de invoering van de tussen-n bij de spellingshervorming van 1995 is een afspraak tussen de Taalunie en de papierindustrie. Dat gelooft toch niemand?
Eerst maar eens een paar voorbeelden, gehaald uit de kranten die LinguaLog normaliter leest:
Goede examens leveren, valt niet mee.
Zomaar minder calorieën eten, werkt vaak niet.
Je hypotheek deels aflossen, kan je pensioen een oppepper geven.
Iets meer betalen, had geen zin.
Journalisten hebben geleerd dat je na een infinitief of persoonsvorm een komma moet zetten:
Omdat hij de lening niet kon aflossen, werd hij failliet verklaard.
In zo'n zin is de komma terecht. Maar kijk eens naar beide zinnen waar aflossen staat: in de eerste serie zinnen wordt aflossen gebruikt als zelfstandig naamwoord: je kunt er het voor zetten. Na een zelfstandig naamwoord komt meestal geen komma. Je schrijft toch ook niet 'Sporten, is gezond'?
Foutloze zinnen schrijven valt niet mee! |
Waarom doen journalisten het dan toch?
Kennen ze de regels niet meer?
Denken ze dat hun lezers zinnen van meer dan tien woorden niet meer overzien zonder komma die de zin in hapklare brokjes verdeelt?
LinguaLog kan zich deze twee redenen ábsólúút niet voorstellen en denkt daarom echt dat het een complot is.
Maar mochten de lezers van deze column dat complot maar onzin vinden, dan laat LinguaLog zich volgaarne overtuigen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten