zondag 27 maart 2011

Libië

Je kunt de krant niet openslaan of de televisie aanzetten, of het gaat over Libië. Alle aspecten van het conflict zijn de revue al gepasseerd, en LinguaLog kan daar niet veel aan toevoegen. Maar LinguaLog kan wel wat vertellen over de herkomst van de naam van het land en de steden die nu zo in het nieuws zijn.

Zoals zo vaak moeten we voor de vroegste vermeldingen weer terug naar de oudheid.
De naam Libië is al heel oud: Homerus noemt het gebied al in 800 v. Chr. In het Grieks heette het trouwens Libye en de Romeinen maakten daar Libya van. De Romeinse provincie omvatte alleen het oosten, het gebied rond Benghazi dus.
Libië heeft deel uitgemaakt van het Ottomaanse (Turkse) rijk. In de oorlog van 1911-1912 kwam het land onder Italiaanse overheersing. Uit die tijd dateert de spelling Libia, waar wij Libië van hebben gemaakt.

Tripoli
De hoofdstad van Libië is Tripoli. Ook die naam is Grieks. De stad komt al op kaarten uit 500 n.Chr. voor. Tripoli betekent in het Grieks drie steden, en is inderdaad samengevoegd uit de drie steden van de Romeinse provincie Tripolitania. De Ottomanen verbasterden de naam tot Tarabulus, en zo heet de stad ook nu nog in het Arabisch. 
Een van de drie steden was Leptis Magna, dat te zien is op de middeleeuwse Peutingerkaart.
Tussen haakjes: ook Griekenland en Libanon hebben een Tripoli.

Sirte
Ja, ook deze naam komt uit het Oudgrieks en heet daar Syrtis. Eigenlijk gaat het om de Golf van Syrtis, en die heet nog steeds zo: Sidra of, met omkering van de d (t) en de r, Surt.

Benghazi
LinguaLog bevindt zich nu op glad ijs, want deze naam komt niet uit het Grieks. In de oudheid was er daar wel een stad, Euesperides, zo geheten omdat men dacht dat daar de mythologische Tuin van de Hesperiden was. De stad werd verlaten en rond 250 v. Chr. werd er vlakbij een nieuwe stad gesticht, Berenice geheten. Berenice was de dochter van koning Magas van Cyrene. Rond 1450 kreeg de stad haar huidige naam, genoemd naar een goede man die Seedi Ghazi heette. Ben- betekent in het Arabisch zoon: de stad is dus naar de zoon/zonen van Ghazi genoemd.

2 opmerkingen:

 1. Het leukste artikel van maart omdat ik er heb kunnen rondkijken toen toerisme nog niet bestond in Libië (collega zonder talenachtergrond).

  Mis bij Benghazi Ptolemais / Tolmeita طلهيتﺓ‎
  omdat ik me meen te herinneren dat het een van de Pentapolis was.
  En wat over Al Bayda? Cyrenaica, Cyrene en Appolonia.
  Leptis Magna (لبدﺓ‎‎)was toch al een handelspost van de Puniciërs uit Carthago? Dus al van ver voor Chr.? 6e of 7e eeuw?
  Tripoli, tegenwoordig At Tarablus الطرابلس

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben is zoon?
  Ib'n is zoon.

  BeantwoordenVerwijderen